ՀՀ-ն մնում է ՀԱՊԿ լիիրավ անդամ՝ պահպանելով բոլոր համապատասխան իրավունքներն ու պարտականությունները՝ դեկտեմբերի 11-ին հայտարարել է ՌԴ ԱԳՆ մամուլի խոսնակ Մարիա Զախարովան: «Մենք տեսել և շարունակում ենք տեսնել յուրօրինակ բանավոր լարախաղացություն Հայաստանի ղեկավարության և այդ երկրի որոշ ներկայացուցիչների կողմից։ Իրականում Հայաստանը մնում է լիիրավ անդամ։ Նա դուրս չի եկել ՀԱՊԿ-ից»,- շեշտել է նա:                
 

Մթերքներ, որոնք քայքայում են ատամները

Մթերքներ, որոնք քայքայում են ատամները
11.09.2013 | 11:46

Ո՞ր մթերքներից է պետք խուսափել, եթե ուզում եք ունենալ առողջ և սպիտակ ատամներ:

Սկսենք ըմպելիքներից. Կոլա. սա ատամների ամենամեծ թշնամին է: Բացի այն, որ կոլան պարունակում է միտքը ծուլացնող շաքարային մաս, այն հարուստ է նաև թթուներով, որոնք քայքայում են ատամների էմալը: Դեղնավուն երանգ և կարիես. ահա թե ինչի է հանգեցնում կոլան:
Սուրճ. այս ըմպելիքը չափից շատ օգտագործողները տառապում են սև կամ «մութ ափսե» կոչվող ատամներից: Եթե չպակասեցնեք սուրճի քանակը և չողողեք բերանը ամեն անգամ սուրճ խմելուց հետո, ապա տարիների ընթացքում ձեր ատամները ամբողջովին «կմթնեն»:
Ցիտրուսային բույսեր ու մրգեր, որոնց մեջ թթվայնությունը մեծ է: Նարինջը, կիտրոնը, մանդարինը ոչնչացնում են ատամի էմալը և ատամները դառնում են ավելի խոցելի բակտերիաներից:
Շոկոլադ. դեռ մանկությունից զգուշացնում են, որ այս քաղցրավենիքը վնասակար է ատամներին: Եվ ոչ իզուր, քանի որ շոկոլադում եղած բարձր շաքարի տոկոսը առաջացնում է կարիես:
Հատապտուղները (կեռաս, հապալաս, ազնվամորի) պարունակում են ածխաջրեր և թթուներ, որոնք բացասաբար են ազդում ատամների առողջության վրա:
Ատամների վրա իր բացասական հետևանքն է թողնում նաև գինին, ինչը պարունակում է էմալի համար վտանգավոր թթուներ:
Եթե հետևենք վերը թվարկած կանոններին, պետք է ուրեմն` ոչ ուտել, ոչ խմել: Ինչ մնում է կոլային, սուրճին, ապա սրանք յուրաքանչյուրիս սննդային օրակարգի անբաժանելի մասն են, ինչից, չեմ կարծում, որևէ մեկը հրաժարվի, նույնիսկ ատամի ցավի դեպքում:


Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 3260

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ